+38 (044) 499 19 10

+38 (050) 442 93 37

Мікродобрива сприяють збільшенню білка в зерні озимої пшениці

Урожайність озимої пшениці та якість її продукції формуються на ранніх етапах розвитку. Залежать вони від багатьох факторів, серед яких забезпеченість рослин мінеральними речовинами. 
Науковці провели дослідження того, як впливає на якість та кількість врожаю озимої пшениці спільне застосування мінеральних та мікродобрив, внесених у фазі кущення і колосіння рослини.

Суть дослідження

У дослідах застосовували аміачну селітру, суперфосфат гранульований, хлористий калій і хелатне мікродобриво із вмістом цинку 25, міді — 6, бору — 3, молібдену — 0,1, кобальту — 0,04, марганцю — 5, заліза — 5 г/л. 

За три роки досліджень приріст врожаю пшениці озимої на першому агрохімічному фоні (N60P60K60) становив 1,43 т/га (37%), а внесення добрива у кількості N30P30K30 призвело до приросту 1,28 т/га (33%). Тобто у разі внесення збільшеної дози мінерального добрива збільшується урожайність пшениці. 

Позакореневе підживлення рослин мікродобривом також призвело до росту урожайності на 0,42 т/га (11%). На фоні різних у підживленні доз макродобрив прибавка врожаю збільшилась на 0,39 т/га (7%) і 0,24 т/га (5%). Достовірну прибавку врожаю зерна за всі роки досліджень було отримано на варіанті із застосуванням позакореневого підживлення рослин пшениці озимої мікродобривом на першому агрохімічному фоні.

Дослідженням встановлено, що підживлення пшениці озимої мікроелементами у період від початку фази колосіння до наливу зерна впливає не лише на урожайність, а й на якість основної продукції. 

Мікродобрива впливають на якість зерна

Про якість зерна яскраво свідчить вміст білка. Від проценту білка (клейковини) залежить харчова цінність (колір, смак, аромат), хлібопекарські властивості (об’ємний вихід, пористість) та вихід хліба. Встановлено, що даний показник залежить від кількості азоту, який споживає рослина. Азотні добрива служать джерелом азоту, а мікродобрива створюють умови для його кращого засвоєння. Тому одночасне внесення цих агрохімікатів сприяє накопиченню азоту у вегетативних органах та збільшенню кількості білка в зерні.

За час досліджень встановлено, що найбільший вихід білка дозволяє отримати така схема підживлення: N60P60K60 + мікродобриво. Що пізніше проведено підживлення, то менший вплив мікроелементів на врожайність і більший — на якість.

Внесення різних доз макродобрив у грунт та позакореневе підживлення рослин мікродобривом не лише збільшує вміст сирої клейковини у зерні озимої пшениці, а й покращує її якість. У дослідженому зразку показник ІДК становив від 70,3 до 74,1, що відповідає першій групі якості клейковини. Борошно із такими показниками підходить для виготовлення хлібобулочних виробів високої якості.

Якщо ви бажаєте придбати мінеральні добрива та мікродобрива для свого господарства, звертайтеся в компанію «Агромікс». Наші спеціалісти проконсультують вас щодо якісних агрохімікатів та їх ефективного застосування.

25 січня 2018