Новини > Мікродобрива сприяють збільшенню білка в зерні озимої пшениці

Мікродобрива сприяють збільшенню білка в зерні озимої пшениці

Урожайність озимої пшениці та якість її продукції формуються на ранніх етапах розвитку. Залежать вони від багатьох факторів, серед яких забезпеченість рослин мінеральними речовинами.

Науковці провели дослідження того, як впливає на якість та кількість врожаю озимої пшениці спільне застосування мінеральних та мікродобрив, внесених у фазі кущення і колосіння рослини.

Суть дослідження

У дослідах застосовували аміачну селітру, суперфосфат гранульований, хлористий калій і хелатне мікродобриво із вмістом цинку 25, міді — 6, бору — 3, молібдену — 0,1, кобальту — 0,04, марганцю — 5, заліза — 5 г/л. 

За три роки досліджень приріст врожаю пшениці озимої на першому агрохімічному фоні (N60P60K60) становив 1,43 т/га (37%), а внесення добрива у кількості N30P30K30 призвело до приросту 1,28 т/га (33%). Тобто у разі внесення збільшеної дози мінерального добрива збільшується урожайність пшениці. 

Позакореневе підживлення рослин мікродобривом також призвело до росту урожайності на 0,42 т/га (11%). На фоні різних у підживленні доз макродобрив прибавка врожаю збільшилась на 0,39 т/га (7%) і 0,24 т/га (5%). Достовірну прибавку врожаю зерна за всі роки досліджень було отримано на варіанті із застосуванням позакореневого підживлення рослин пшениці озимої мікродобривом на першому агрохімічному фоні.

Дослідженням встановлено, що підживлення пшениці озимої мікроелементами у період від початку фази колосіння до наливу зерна впливає не лише на урожайність, а й на якість основної продукції. 

Мікродобрива впливають на якість зерна

Про якість зерна яскраво свідчить вміст білка. Від проценту білка (клейковини) залежить харчова цінність (колір, смак, аромат), хлібопекарські властивості (об’ємний вихід, пористість) та вихід хліба. Встановлено, що даний показник залежить від кількості азоту, який споживає рослина. Азотні добрива служать джерелом азоту, а мікродобрива створюють умови для його кращого засвоєння. Тому одночасне внесення цих агрохімікатів сприяє накопиченню азоту у вегетативних органах та збільшенню кількості білка в зерні.

За час досліджень встановлено, що найбільший вихід білка дозволяє отримати така схема підживлення: N60P60K60 + мікродобриво. Що пізніше проведено підживлення, то менший вплив мікроелементів на врожайність і більший — на якість.

Внесення різних доз макродобрив у грунт та позакореневе підживлення рослин мікродобривом не лише збільшує вміст сирої клейковини у зерні озимої пшениці, а й покращує її якість. У дослідженому зразку показник ІДК становив від 70,3 до 74,1, що відповідає першій групі якості клейковини. Борошно із такими показниками підходить для виготовлення хлібобулочних виробів високої якості.

Якщо ви бажаєте придбати мінеральні добрива та мікродобрива для свого господарства, звертайтеся в компанію «Агромікс». Наші спеціалісти проконсультують вас щодо якісних агрохімікатів та їх ефективного застосування.

Більше новин

Всі новини
  • Від чого залежить доступність елементів живлення для рослин?

    Підживлення сільськогосподарських рослин мінеральними добривами – це невід’ємна та надзвичайно важлива частина агротехнології. Однак у деяких випадках її результативність буває на такою, як очікується. 

    20.12 2018
  • Особливості застосування гербіцидів

    Для досягнення високої продуктивності у вирощуванні сільськогосподарських культур необхідно не лише своєчасно підживлювати їх добривами, а й забезпечити надійний захист від бур’янів. В масштабах великих господарств робити це вручну практично неможливо. Тому на допомогу аграріям приходять хімічні засоби захисту – гербіциди.

    20.12 2018
  • ТОП-5 найнеобхідніших мікроелементів для кукурудзи

    Для здорового росту та високої продуктивності кукурудза, окрім основних макроелементів, потребує ряд інших мінеральних речовин. Вони необхідні в невеликій кількості, проте це жодним чином не применшує їх важливості для розвитку культури та формування продуктивності.

    20.12 2018
  • Значення мінеральних речовин для сої

    Макро- та мікроелементи відіграють важливу роль у розвитку сої. Вони входять до складу багатьох ферментів, вітамінів та інших фізіологічно активних сполук. Мінеральні речовини беруть участь у синтезі білків, жирів та вуглеводів. 

    05.12 2018

З думкою
про врожай

Телефони:

+38 (044) 499 19 10
+38 (050) 355 39 75

Адреса:

Адреса виробничої бази:
м.Фастів, вул. Великоснітинська, 59
Юридична адреса:
вул. Козацька, 120/4, Київ, 03022